Hastaneler hastaların hijyenik bir ortamda tedavi görmesini sağlayan ortamlardır. Bu nedenle hastane temizliği profesyonel bir şekilde yapılması gerekir.
Kullanılan temizlik ekipmanlarının virüslere ve bakterilere karşı etkili olması en önemli koşuldur. Bu sebeple hastanede yapılacak olan temizlikte deneyimli personeller çalıştırılmalı. Hastaların sağlığı için hastane ortamının devamlı temizlenmesi gerekir.
Hastanede belirli mikroplar yüzey ile kontamine olurlar ve enfeksiyon kaynağı oluştururlar. Hastane ortamındaki bu mikropları yok etmek veya etkilerini azaltmak için temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri uygulanır. Standart olarak kullandığımız yöntem manüel temizliktir.
Temizlik, su veya deterjan kullanarak kirlerin mekanik bir şekilde ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Temiz yüzey ise yüzeyde kirin görünmemesi diğer bir tanımla kirlerin yok olmasıdır.
Hastane temizliği yapılırken zemin temizliği yüzey temizleyici maddelerle yapılması gerekir. Toz ve bakteriyi yaydığı için kuru Süpürge yapılmamalıdır. Islak temizlik işlemlerinin yapılması daha hijyeniktir bu nedenle genelde ıslak temizlik işlemleri yapılmalı.
Diş ünitesi temizliğinde yüzeyiyicene dezenfekte edilmelidir. Kreşuarların iç tarafı öncesinde hazırlanmış olan çamaşır suyu ya da Kresuarlara özel temizleyici ile yıkanmalıdır.
Zemin ıslak bırakılmamalı. Durulama işlemi ve kurulama işlemi yapılmalı, kayma ve düşmeleri önlemek için uyarı levhaları konuları gerekir.
Aspiratör hortumu ve diğer apereyler her uygulama sonrası temizlenip sterilize edilmeli. Temizlik arabası da dahil olmak üzere kullanılan ekipmanlar çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
Hastane temizliği yapılırken hasta odası temizliği çok önemlidir. Hasta, hasta yakınları ve hastane personelleri için sağlıklı bir ortam oluşturmak için temizlik kurallarını iyi bilmek ve uygulamak önemlidir. Hasta odasına girmeden önce hasta yakınlarından ve doktordan müsaade istenmelidir. Zemin dezenfektanla temizlenmeli, temizlik sırasında eldiven takılmalıdır. Tüy bırakmayan temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Sık bez değiştirilmelidir. Kirlenen bezler sıcak suyla yıkanmalıdır. Tuvalet temizliğinde kullanılan ürünler zemin ve duvarların temizliğinde kesinlikle kullanılmaması gerekir. Çöp kovası kirlenmişse yıkanarak temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Temizlik temizlenen alandan kirli alana doğru yapılmalı. Eksik malzeme varsa temizliğe başlanmadan önce temin edilmelidir. Maske takılması da zaman zaman gerekir.